
به گزارش ایکنا، متن یادداشت استاد سطح عالی حوزه علمیه، با موضوع «سیره و سنت پیامبر(ص) در کلام امام جعفرصادق(ع)» به شرح زیر است:
بیتردید سنت پیامبر(ص) پس از قرآن کریم، زیربنای احکام شرعی و منبع قوانین الهی است. سنت عبارت است از: حکایت گفتار، عمل و رفتار، یا تقریر و امضای رسول خدا(ص) و عترت(ع) معصوم آن حضرت(علیهمالسلام) که اگر اثبات شود، سنت قطعی خواهد بود. به گفته علامه طباطبایی در کتاب ارزشمند سننالنبی(ص) بخشی از سنت پیامبر(ص) کارها و رفتارهایی است که ایشان(ص) بر انجامش مداومت و استمرار داشتند. با این بیان، روایاتی از امامصادق(ع) درباره سنت و سیره رفتاری پیامبر اعظم(ص) وارد شده که برخی از آنها را ذکر میکنیم:
۱. رسول خدا(ص) صبحگاه هنگام بیدارشدن، ۳۶۰ بار ذکر «الحمدلله رب العالمین کثیرا علی کلّ حال» را تکرار میفرمود. شبانگاه نیز این ذکر را به همین مقدار، میگفتند (اصولکافی،ج۲، ص۵۰۳). از این حقیقت نباید غفلت کرد که خداوند در همه حالات به همه بندگانش نعمت میدهد و لذا تنها اوست که در سختیها و آسانیها سزاوار حمد و سپاس است.
۲. پیامبر(ص) نگاههایش را میان اصحاب یکسان تقسیم میکرد. آن حضرت(ص) هیچگاه پاهای خود را در جمع یارانش دراز نمیکرد.(..یقسم لحظاته بین اصحابه...الکافی، ج۲، ۶۷۱) علامهمجلسی در شرح این حدیث مینویسد: یکسان نگاهکردن برای عالمان، قضات، فرمانروایان و کسانی که مردم در امور دینی و دنیویشان به آنان مراجعه میکنند، مستحب است (مرآهالعقول، ج۲۶، ص۲۶۵).
۳. همواره پیامبر(ص) بیش از غذا، برای بوی خوش هزینه میکردند (..ینفق فیالطیب اکثر...الکافی، ج۶، ص۵۱۲).
۴. رسول خدا(ص) زیاد مسواک میزدند (..کان یکثر منالسواک..المحاسن، ج۲، ص۵۶۳). این رفتار پیامبر(ص) نشانه اهتمام دین اسلام به رعایت اصول بهداشتی است. در روایتی از امام صادق(ع) نقل شده که فرمود: دو رکعت نماز با مسواکزدن برتر از هفتاد رکعت نماز بدون مسواک است. رسولخدا(ص) فرمود: اگر بر امتم مشقتآور نبود، به آنان دستور میدادم همراه هر نماز، مسواک بزنند (..لولا ان اشقّ علی امتی..الکافی، ج۳، ص۲۲).
۵.رسول خدا (ص)هرگاه با حادثه خوشحالکننده روبرو میشد، میفرمود: «الحمدلله علی کلّ حال» و هرگاه حادثه ناگوار و ناراحتکننده پیش میآمد، میفرمود: «الحمد لله علی کلّ حال» (..اذا ورد علیه امر یسرّه..الکافی، ج۲، ص۹۷).
۶. غذایی که به رسول خدا(ص) تقدیم میشد، اگر در آن خرما بود، ابتدا خرما را میل میکردند (...طعام فیه تمر..الکافی، ج۶، ص۳۴).
۷. سنت در پاشیدن آب بر روی قبر میّت این است که رو به قبله باشد، به طوری که از سر متوفی شروع و به طرف پاهای او تمام کند. سپس عکس آن را انجام دهد. یعنی از طرف پای میّت شروع و به سر او ختم کند. آنگاه به وسط قبر آب بپاشد (السنه فی رشّالماء..التهذیب، ج۱، ص۳۲۰).
محمدجعفر طبسی
انتهای پیام